Så... hur ska vi förändra och förbättra SFI? (1)
Man hör ofta att SFI behöver en "recover", skolformen behöver göras om, utvecklas, förbättras, den duger inte, den är föråldrad, vi gör samma i många årtionden nu och alla är trötta på det.
YRKESSVENSKA?
En av förbättringar handlar om att införa yrkessvenska - att lära eleverna svenska ord och språkanvändning inom tre områden: service, teknik och omvårdnad. Det finns dock ett litet problem med yrkessvenska som erbjuds - man ser det inte riktigt som en del av den ordinarie SFI-undervisning, snarare som en verksamhet som pågår vid sidan om den ordinarie SFI, som en extra verksamhet dit eleverna slussas in från SFI enligt lite olika, mer eller mindre genomtänkta kriterier hos olika utbildningsarangörer.
Yrkessvenska är en bra ide, men genomförandet behöver vara mycket mer effetkivt och resultatinriktat. Här nedan kommer jag att presentera en schematisk visning av hur man skulle kunna organisera SFI för att förnya den och göra den mer effektiv. Med denna modell skulle man också erbjuda en större anknytning till verkligheten för alla SFI-elever. Att både lärare och elever skulle ha roligare på köpet är bara positivt och att det inte kostar mycket mer än den undervisning vi har idag är ytterligare en plus i kanten.
INRIKTNING OCH PROFILERING
Hela iden handlar om att varje elev som kommer till B-nivå väljer en inriktining och en profilering på sin SFI utbildning. Självklart får eleven hjälp med att välja det som eleven ska ha mest nytta av vid en inskrivningssamtal på sin SFI-skola.
Inriktning är det som vi idag kallar för yrkessvenska och som jag redan nämnde innan täcker den 3 olika språkområden - teknik, service, omvårdnad. Någon gång i veckan samlar man eleverna som läser samma inriktning och undervisar dem i yrkesspecifika språkkunskaper.
Profil är något nytt som SFI inte har ännu. Man erbjuder 4 olika profiler - SFI Natur, SFI Kultur, SFI Idrott och SFI Matte. Profileringar är det som ger mervärde till SFI-utbildningen och som gör att eleven kommer ut i samhället och möter den svenska vardagen genom SFI Natur, SFI Kultur och SFI Idrott, eller att eleven lär sig mattespråk för att lättare kunna fortsätta sina eventuella vidarestudier i matematikknutna ämnen efter SFI genom SFI Matte.
Profil på sin SFI-utbildning väljer eleven i perioder om 5 månader - februari till juni, samt augusti till december - och eleven kan byta sin profil efter varje 5-månaders period om den så önskar.

Var är det man erbjuder eleverna inom de olika profiler?
Medan inrikting handlar om att samla elever några gånger i veckan för att lära dem yrkesspecifik språk, profil handlar om att samla elever kring att göra gemensamma aktiviteter några gånger i månaden.
VAD ERBJUDER DE OLIKA SFI-PROFILER?
Profil SFI Natur lär eleverna ordkunskap och annan kunskap som har med naturen att göra, man beösker parker och andra naturområden samt vandrar tillsammans och gör utflykter.
Profil SFI Kultur erbjuder eleverna besök till museer, gallerier, teater, koncert, bibliotek och annat som har med kultur att göra.
Profil SFI Idrott erbjuder eleverna ett förmånligt medlemskap på en träningsanläggning där man tränar tillsammans.
Profil SFI Matte lär eleverna språk man använder när man räknar matematik på svenska: Självklart lär man sig kunskaper inom matte på köpet, som man kommer att ha nytta av när man fortsätter studera vidare på Vuxenutbildningen, eller när man börjar jobba om man redan är utbildad inom något område som använder räkning som verktyg inom yrket.
Håll utkick, det kommer snart mer information om denna modellen och om reflektioner jag fick när jag presenterade den på några olika ställen i samhället.
Kristina Milotic
SFI/SVA-rektor
Hej!
Föreslår upprättande av alfabetiseringsgrupper inom SFI i samarbete med modersmålslärare.